Narodne plese Rusije

Ruski center znanosti in kulture

    vabi v skupino

  narodnih plesov Rusije
  
SUDARUŠKA
  Vabljeni vsi, ki vas privlači lepota tradicionalnih plesov Rusije in njenih nacionalnih manjšin.
 

Pred tremi meseci smo poslali vabila na učne ure tradicionalnih plesov Rusije. Pet slovenskih deklet se je odzvalo vabilu, tako da imamo zdaj, po treh mesecih, manjšo plesno skupino, ki smo jo poimenovale Sudaruška, kar po slovensko pomeni Gospodična.

Ker so dekleta že imela plesno predznanje, smo v tem času pripravile že dve plesni točki, s katerimi smo nastopale, to sta točki ruskega in ruskega romskega plesa, ki je v zadnjem času v Rusiji postal še posebej popularen. Pripravljamo še dve plesni točki, eno smo že skoraj dokončale, eno pa smo ravno začele pripravljati. Delo poteka dokaj hitro. Pridružil se nam je tudi en fant, Slovenec, zanimivo pa se nam zdi, da s strani ruskega prebivalstva Slovenije ni bilo posebnega odziva.

V Sloveniji živi že dokaj veliko priseljencev iz držav bivše Sovjetske Zveze, tako da bi skorajda vsakega iz teh narodov lahko v Sloveniji označili kot nacionalno manjšino.

Nekateri narodi temeljito ohranjajo svojo kulturo, npr., srbske manjšine, ki imajo ogromno plesnih in pevskih skupin, raznolik repertoar in visok nivo ustvarjanja, na žalost Rusi tega zaenkrat še nimamo. Odkar v Ljubljani deluje Ruski center znanosti in kulture, so našim podobne dejavnosti dobile veliko podporo, saj imajo skupine možnost brezplačnih tečajev v prostorih Centra, kar je v današnjih časih že prava redkost!

V bodočem repertoarju skupine planiramo ne le tečaje ruskih plesov, ampak tudi tečaje plesov narodov Rusije, kaj pomeni ukrajinske, beloruske plese, plese avtonomnih republik, Srednje Azije... 



 

Dobrodošli torej na tečaje narodnih plesov Rusije v RCZK!

Vaje skupine Sudaruška potekajo 
ob sredah, 20.30-22.00


Vabimo mladino med 15 in 30 leti s plesnim predznanjem katere koli zvrsti plesa.



Poteka tudi razpis v začetno skupino, dobrodošli ste vsi, plesno predznanje ni obvezno, vaje bodo potekale 
ob torkih, 17.00- 18.30 ali
ob petkih 16.30-18.00 ali 
ob petkih 20.00-21.30
 


Za podrobnejše informacije in prijave pokličite: 040 891 265 ali pišite na:
irina.stankovic@gmail.com



Več informacije o vodji skupine Irini in plesih Rusije v Sloveniji:



www.etnodance.net

http://www.youtube.com/watch?v=IJCIkdB-L_g

http://www.youtube.com/watch?v=fJ2xWEk49S8&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=lJd4et9dZRk&feature=player_embedded